NODRUGS CONCEPT TEAM 2012

Mountainbike talent ontdekken, vormen en begeleiden

  • nodrugsconceptteam_2012a_718

Pascal Loquet en Maarten Gybels lanceerden 2 jaar geleden een uniek opleidingsteam voor jonge mountainbikers. In 2012 biedt de kweekpoel een zevental renners uit de Kempen, Limburg, Brabant en Oost- Vlaanderen een uniek ‘Multicoaching’ programma aan.

Uniek concept

Het Nodrugs concept team richt zich uitsluitend op mountainbikers met een leeftijd van 14 t.e.m. 19 jaar. In een kleine groep van maximum 10 renners krijgt elke jongere de broodnodige individuele aandacht om op zijn/haar eigen tempo te groeien naar een hoger niveau.

In een stabiele omgeving samen met leeftijdsgenoten aan de toekomst werken

‘Vorming en Begeleiding’ zijn de sleutelwoorden waarmee het management graag uitpakt. Renners die opgenomen worden in de kleine kern krijgen de belofte om professioneel begeleid te worden met het oog op een carrière in de mountainbikesport.

Pascal Loquet van het team management: “Iemand die voor het NODRUGS CONCEPT TEAM kiest, stelt vertrouwen in een stabiele, professionele omgeving waarin hij/zij onder leeftijdsgenoten op de beste manier aan de toekomst kan werken.”

Werken met sportexperten

Coach Maarten Gybels laat zich omringen door een team van sportexperten (SPEX) die de jonge atleten bijstaan op het vlak van training, voeding, en mentale weerbaarheid.

Eén van de opvallende namen is Paul Ponnet, de man die de Kempische veldrijder Bart Wellens aan 2 wereldtitels hielp en zijn poulain Roel Paulissen meermaals wereldkampioen mountainbike marathon zag worden.

Veel teams praten over jeugdopleiding, Pascal, Maarten en Rony doen het.

Paul Ponnet: “Toen we afgelopen zomer kennis maakten met de mensen achter het team waren ik en mijn collega’s van SPEX onmiddellijk overtuigd om in dit uniek verhaal mee te stappen. We hopen dat dit team een trendsetter mag worden op het vlak van opleiding van jonge sporters. Onze taak bestaat er vooral in om op een verantwoorde gezonde manier en via een multidisciplinaire aanpak de jongeren te begeleiden tot betere prestaties. Dan zijn we in onze opzet geslaagd.”

Een eigen stekje in de Ardennen

Wie in België ‘mountainbike’ zegt, denkt onmiddellijk aan de Ardennen. Logisch dus dat dit de plek bij uitstek is om jongeren op te leiden tot mountainbikers en daarom keek het team management uit naar een eigen uitvalsbasis in de Ardennen.

Yvan Santing van het Cycling Test en Training Center Transinne (kortweg C3T) was onmiddellijk bereid om de jongeren de nodige faciliteiten te bieden om hun stages af te werken. Samen met meervoudig Belgisch kampioen Kris Hertsens werkt het Nodrugs concept team hier regelmatig aan de rijtechniek van de renners en dat werpt zijn vruchten af.

Resultaat verzekerd?

Het hele project staat eigenlijk nog in de kinderschoenen, maar de eerste resultaten zijn reeds zichtbaar. Maarten Gybels: “We werken met onze renners op lange termijn waardoor resultaten ondergeschikt zijn aan de evolutie die ze maken binnen dit lange termijnplan.”

Maar het team en de renners zijn ambitieus en de eerste resultaten werden na 2 jaar reeds gehaald: Onder de vleugels van het Nodrugs concept team maakte trialatleet Iciar Van den Berg vorig jaar de aansluiting met de wereldtop. Jens Vandekinderen stroomde dan weer door naar het Telenet-Fidea veldritteam. Met het aanwezige talent belooft ook 2012 een vruchtbaar jaar te worden!

Volg het team via hun website
FOTOGRAFIE: Danny Zelck
ARCHITECTUUR: Gare SNCB-Holding de Liège-Guillemins – Ingénieur architecte Santiago Calatrava
Categories