Olympisch mountainbiker Kevin Van Hoovels

"Ik had nooit gedacht dat kledij zo goed kon zitten"

  • kevinvanhoovels_718

Wat hebben Betekomnaar Kevin Van Hoovels en Jeff Luyten uit Westerlo gemeen? Het zijn beiden grote mountainbike talenten, ze zitten in hetzelfde Versluys PRO mountainbike team en streven allebei een Olympische droom na.

Voor Kevin (26) werd de Olympische droom trouwens sneller waarheid dan verwacht, hij mag binnen enkele maanden zijn kans wagen in de Olympische mountainbike wedstrijd te Londen. Jeff (20) mikt dan weer op een deelname in 2016 of 2020. “Ik heb nog wel even tijd, ik ben nog maar tweedejaars belofte en kan dus nog enkele jaren verder groeien in de schaduw van Kevin.”

We sloegen een praatje met de heren nadat ze in januari op de wielerbeurs Velofollies de aandacht trokken met hun opvallende blauwe wielertenues. We vroegen ons dan ook af of wielerkleding invloed heeft op hun prestaties als fietser?

Doet de juiste kleding beter fietsen?

“Om optimaal te presteren moet alles meezitten”, licht Olympier Van Hoovels toe. “Het team moet goed functioneren, je moet fysiek in orde zijn, de fiets moet perfect werken en de kledij moet prima zitten. Precies dat laatste hebben ze bij NoDrugs volledig begrepen. De kledij van het afgelopen seizoen was al perfect in orde, maar de nieuwe teamkleding is werkelijk super op elk vlak. Ik had nooit gedacht dat kledij zo goed kon zitten.”

Wat maakt jullie kledij zo bijzonder?

“De nieuwe ‘Ulympic Series’, die NoDrugs voor ons ontwikkelde, is volledig modulair opgebouwd waardoor er voor de verschillende delen van het shirt en de shorts andere materialen kunnen gekozen worden om de producten perfect aan te passen aan de seizoenen. Hierdoor kunnen we de perfecte kledij uitkiezen die past bij de weersomstandigheden van de dag.”

Het belang van een goed zeem

Het wordt wel vaker gezegd en elke fietser kan dit beamen: De broek is met voorsprong het belangrijkste onderdeel uit de garderobe van de fietser. Een goed gevormde broek is op zijn beurt waardeloos zonder degelijk zeem. “Dat klopt”’ vertelt Kevin. “NoDrugs blijft ook voortdurend kleine aanpassingen doen om het zeem alsmaar te verbeteren, alhoewel dit volgens mij niet veel beter kan”

Niet langer een lapje leer

Misschien hoorde je ooit de legendarische verhalen van de biefstuk in de broek? De verhalen kloppen maar die tijd is –gelukkig- al even achter de rug. De huidige wielertoerist heeft een heus staaltje technologie tussen de benen waarbij extra aandacht wordt geschonken aan comfort, hygiëne en duurzaamheid. Een goed zeem bestaat meestal uit verschillende lagen schuim met verschillende hardheid, aan de bovenzijde afgewerkt met een zachte, anti-bacteriële stof en voorzien van de nodige perforaties om beter te ademen.

Second skin principe

Kledij die aanvoelt als een tweede huid. Klinkt geweldig maar is het dat ook?

“Vanaf het moment dat je de kledij aantrekt, voel je al dat deze zich rond de schouders ‘smelt’. Dat heeft uiteraard een aerodynamisch effect maar op de mountainbike of bij lagere snelheden heb je daar weinig aan. Bijzonder is wel dat de kledij toelaat om vrij te bewegen, ze zit als gegoten en volgt alle bewegingen van het lichaam waardoor je haast vergeet dat je iets aanhebt. Kledij die daarin slaagt, zorgt automatisch voor betere prestaties, daar ben ik van overtuigd”, verklaart Jeff.

Kevin, welke rol speelde jij in de ontwikkeling van deze nieuwe kledij?

Ik was al grote fan van de kledij van NoDrugs, maar hou zelf het meest van de strakke ‘skinsuits’ en vroeg om hier een lichtere zomerversie van te maken. Daarom besloten de ontwerpers om nieuwe materialen te gebruiken die aan deze eisen voldoen.

Ze vertaalden de eigenschappen die ik zo leuk vind aan de skinsuits ook naar de ‘gewone korte kledij’ en dit leidde tot een volledig vernieuwde ‘second skin’ pasvorm. Ik was onmiddellijk fan!

Ook voor de wielertoerist?

Voor fietsers met een maatje meer klinkt dit ‘second skin’ verhaal wellicht minder aantrekkelijk. Maar daar weten de designers wel raad mee. Stefan Van Ouytsel verklaart: “We bieden ondertussen 2 snitten aan met een resem aan technische materialen waardoor de kledij een langere periode van het jaar gebruikt kan worden zodat ook de gedreven wielertoerist de perfecte tenue bij ons kan vinden. Uiteraard geldt voor de nieuwe ‘Ulympic’ serie dat ze ook volledig kan bedrukt worden in de eigen clubkleuren met eigen logo’s.

WebRep
currentVote
noRating
noWeight
Categories